Lapsen iltavalvomisella yhteys vanhemman unenlaatuun
Lapsen iltavalvomisella yhteys vanhemman unenlaatuun

2023-11-06  Laatuapteekit

Alkusyksystä julkaistussa väitöskirjassa arvioitiin lasten ja heidän vanhempiensa unen laatua ja sen vuorovaikutuksellisuutta. Hanni Rönnlundin väitöskirjatutkimus oli osa FinAdo2-tutkimusta, jossa tarkastellaan Suomeen adoptoitujen lasten terveyttä ja hyvinvointia. Väitöskirjatutkimukseen osallistui 78 adoptiolapsiperheen lisäksi 108 lasta ja heidän biologiset vanhempansa. Tämä mahdollisti myös unen laatuun liittyvien perinnöllisten mekanismien huomioon ottamisen.

Hirvikärpäset ovat täällä taas
Hirvikärpäset ovat täällä taas

2023-09-25  Laatuapteekit

Monen mielestä hirvikärpänen on loppukesän ja syksyn ikävin seuralainen. Sieniretken jälkeen hiuksiin kaivautunut hirvikärpänen voi löytyä vielä pitkän ajan jälkeen, jopa vasta seuraavana päivänä. Hirvikärpäset ovat aktiivisia lämpiminä syyspäivinä ja katoavat vasta kunnollisten pakkasten tultua. Hirvikärpäsiä esiintyy Etelä-Suomesta aina napapiirille saakka, ja ne kiusaavat sekä ihmisiä että kotieläimiä.

Aivoinfarktin nopea lääkitys vähentää uusiutumisriskiä
Aivoinfarktin nopea lääkitys vähentää uusiutumisriskiä

2023-09-11  Laatuapteekit

Vastikään julkaistussa tutkimuksessa analysoitiin aivoinfarktin ja sen hoitoon käytettyjen verenohennuslääkkeiden vaikutusta riippuen siitä, kuinka nopeasti lääkitys aloitettiin. Perinteisen ohjeistuksen mukaan lääkitys aloitetaan joitakin päiviä tai jopa kaksi viikkoa infarktin jälkeen, riippuen sen voimakkuudesta. Tavanomaisesti lääkitys aloitetaan sitä myöhemmin, mitä vakavammasta aivoinfarktista on kyse.

Kahvinystäville hyviä uutisia
Kahvinystäville hyviä uutisia

2023-05-29  Laatuapteekit

Uusi, suomalaistakin geenipankkitietoa hyödyntänyt tutkimus tuo kahvinystäville hyviä uutisia. Tutkimuksessa veren pitkäkestoisesti korkealla pysyvät kofeiinipitoisuudet liitetään nimittäin pienempään kehon painoon, rasvakudoksen määrään sekä vähentyneeseen kakkostyypin diabetesriskiin. Tutkimuksessa tarkasteltiin kahta kahvin metaboliaan vaikuttavaa geeniä, CYP1A2 sekä AHR, joissa ilmenevät geenivariaatiot vaikuttavat kofeiinin aineenvaihduntaan ja sen poistumiseen kehosta.

Kuivien silmien hoito
Kuivien silmien hoito

2023-04-20  Laatuapteekit

Kuivasilmäisyys on aikuisiän yleisin silmävaiva. On arvioitu, että joka toinen ihminen kärsii kuivista silmistä joko tilapäisesti tai pitkäkestoisesti elämänsä aikana. Erilaisia syitä kuivasilmäisyyden yleistymiseen on monia. Näyttöpäätetyön yleistyminen on nykyään merkittävä kuivasilmäisyyden aiheuttaja, koska päätetyöskentelyn aikana silmien normaali räpyttelytahti hidastuu huomattavasti ja silmien luonnollinen kosteutus kärsii.