Elinympäristö vaikuttaa äidinmaidon laatuun
Elinympäristö vaikuttaa äidinmaidon laatuun

2023-03-13  Laatuapteekit

Tuoreessa Turun yliopiston kas­vatustieteen ja biologian laitos­ten tutkimuksessa havaittiin, että asuinympäristön vehreydellä on mer­kitystä äidinmaidon koostumukseen, ja että tällä on vaikutusta vauvan immu­niteetin kehittymiseen. Aiemmissa tutkimuksissa on havait­tu muun muassa äidin ylipainon vaikut­tavan äidinmaidon koostumukseen, ge­neettisten ja biologisten tekijöiden ohel­la.

Avantouinnista apua painonhallintaan?
Avantouinnista apua painonhallintaan?

2023-02-19  Laatuapteekit

Kylmävesialtistuksen, kuten avantouinnin, jääkylpyjen ja kylmien suihkujen on useissa tutkimuksissa todettu omaavan terveysvaikutuksia. Kylmävesialtistuksen tiedetään mm. parantavan verenkiertoa ja unta sekä aktivoivan hormeesia, positiivista stressialtistusta, joka vauhdittaa kehon omia parannusmekanismeja. Kylmävesialtistus liitetään myös ns. ruskean rasvan (brown adipose tissue, BAT) metabolia-aktiivisuuden lisääntymiseen sekä insuliinia säätelevän hormonin adiponektiinin tuotantoon.

Eikö ilma kulje?
Eikö ilma kulje?

2023-02-04  Laatuapteekit

Talvella ilma on kuivaa niin sisällä kuin ulkona ja se saa nenän herkän limakalvon kuivumaan helposti. Limakalvon kärsiessä kuivuudesta nenä tuntuu koko ajan tukkoiselta ja nenään muodostuu häiritsevää karstaa. Hajuaisti heikkenee ja pahimmassa tapauksessa nenästä vuotaa verta pienimmästäkin ärsytyksestä tai niistämisestä.

Lääkekatto säilyy ennallaan
Lääkekatto säilyy ennallaan

2023-01-25  Laatuapteekit

Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama talouden epävarmuus, ja hintojen raju kohoaminen kiristävät monen suomalaisen talouden tiukoille. Kelan maksamiin etuuksiin tehtiin elokuun 2022 alussa 3,5 % ylimääräinen indeksikorotus tilanteen kompensoimiseksi ja vuoden 2023 alussa kansaneläkeindeksiin sidottuja etuuksia korotetaan 4,2 prosenttia. Normaalisti tämä olisi nostanut myös lääkkeiden vuosiomavastuuta eli ns.

Koira haistaa stressin
Koira haistaa stressin

2023-01-25  Laatuapteekit

Koirien tarkkaa hajuaistia on hyödynnetty monella tapaa jo vuosikausia. Nyt on saattanut löytyä uusi tapa hyödyntää tätä ihmisen parhaan ystävän ominaisuutta. Koirien on nimittäin havaittu haistavan tehokkaasti stressin aiheuttamat aineenvaihduntatuotteet.